Saturday, December 4, 2021

València dedicará un dels espais d’arts escéniques municipals a Lola Gaos

Sandra Gómez reivindica el legat de l’actriu valenciana com artista i com a referent feminista amb motiu del centenari del seu naiximent

La vicealcaldessa y presidenta de la Comissió de l’Any Berlanga, Sandra Gómez, ha anunciat este matí que València dedicarà un dels seus espais d’arts escèniques municipals a l’actriu valenciana Lola Gaos. Així ho ha anunciat en l’acte central de la programació organitzada per a conmemorar el centenari del naiximent de Gaos, que es celebra hui.Gómez ha recordat que l'actriu té un carrer a Malilla però ha anunciat que Urbanisme també col·locarà el seu nom a un banc morat amb codi QR des del qual es podrà accedir a la seua biografia. ”Si volem que siga visible cal nomenar i deixar el seu nom a la ciutat perquè els noms dels carrers i dels espais públics són poderosos”, ha afirmat Sandra Gómez qui ha defensat esta acció perquè ”mai es perden de la memòria, amb independència de les generacions que vinguen”.

En l'acte celebrat este matí en el Jardí Botànic s'ha presentat també el mural comunitari, obra dels artistes grafiteres Barbiturikills i Galeta María, dedicat a la figura de l'artista i que, ha assegurat Gómez, tindrà un caràcter itinerant i es mostrarà en espais i sales municipals. A l'acte han assistit la neboda de Lola Gaos Elena Salcedo, les comissionades de l'Any Berlanga de l'Ajuntament i la Generalitat, Teresa Cebrián i Rosanna Pastor, els directors Ricardo Macián i Rafa Maluenda, i el director adjunt del IVC, José Luis Moreno.

L'acte ha continuat amb les ponències de l'escriptora Margarita Ibáñez, autora del llibre Els Gaos: un somni republicà, que versa sobre la faceta més política de l'actriu i la seua família. Seguidament, ha tingut lloc la ponència d'Áurea Ortiz sobre la vida professional de Gaos i la seua transcendència en el context cinematogràfic valencià i nacional. L'acte ha conclós amb la intervenció de la neta de Lola Gaos, Elena Salcedo Gaos.

Les activitats, que s’han celebrat al llarg de tres dies, “reivindiquen la figura de Gaos com a actriu dins de la València de la seua època i posen en valor la seua importància en la cinematografia nacional per acostar-la i donar-la a conéixer a les noves generacions”, ha explicat Gómez. Les jornades s’han programat en diferents centres culturals de la ciutat amb part de la seua filmografia i la seua vida professional i personal. El disseny de la imatge que acompanya l'homenatge a l'actriu ha sigut dissenyat per Vicente Mallols i Mireia Miralles i l'Associació Dona i Cinema s'ha encarregat de coordinar les activitats.Cercador
Enllaços
Síguenos en TwitterSíguenos en Twitter
Socialistes ValenciansSocialistes Valencians
PSOEPSOE

Blog Viure Ciutat VellaBlog Viure Ciutat Vella
Ciutat Vella en WikipediaCiutat Vella en Wikipedia
Facebook Ciutat VellaFacebook Ciutat Vella
Twitter Ciutat VellaTwitter Ciutat Vella
Valencia CentroValencia Centro
Youtube Ciutat VellaYoutube Ciutat Vella